fbpx

2020 – een zomer om nooit te vergeten… (deel 2)

De zomer van 2020 was er een om nooit te vergeten. En toch kon er gereisd worden. Naar Kroatië bij voorbeeld.

Deze zomer zou ons gezin naar Vietnam vertrekken zodat onze kinderen ook eens zouden kennismaken met de Aziatische cultuur en een nieuw continent.

4 wijzigingen, 7 grenzen, 4 Covid19-testen, 2 ‘tracing’-formulieren, 5 handgelflacons, 10+ mondmaskers (voornamelijk herbruikbaar) later is het uiteindelijk Kroatië geworden.

 

We beperkten ons tot de ‘veilige’ zone, het Noordelijke deel met Plitvice (vooral bekend om haar prachtige meren), de Kvarner Baai (met als bekendste eiland Krk en de badstad Opatija) en Istrië (de kuststrook vlak onder Slovenië).

Lees hier in deze blog hoe deze reis verliep…

 

Flexibeler dan een gymnast

Wat ons als meteen opviel bij het doorkruisen van in totaal 8 landen, waarbij we in 4 ervan ook daadwerkelijk verbleven, waren de verschillende Coronamaatregelen die er gelden.

Op het moment dat in België, en dan vooral de provincie Antwerpen, net de mondmaskerplicht op straat en de avondklok ingeroepen werd, stonden wij vertrekkensklaar.

Een overzichtje van de regels:

Coronaregels in een hotel in Oostenrijk zomer 2020
  • Duitsland kenden we al na onze Citytrip naar Berlijn: mondmaskers in openbaar vervoer, winkels, gemeenschappelijke ruimten van hotel en binnen in restaurants (behalve aan tafel zelf). Ontsmettingsgels alom en wegwerphandschoenen voor ontbijtbuffet in hotel.
  • Oostenrijk: géén mondmaskerplicht, tenzij je voelt dat de afstand niet bewaard kan worden en het wat drukker is en op het openbaar vervoer. Personeel in horeca draagt wel mondmasker.
  • Kroatië: gelijkaardig aan Duitsland.
  • Zwitserland: gelijkaardig aan Oostenrijk, met uitzondering dat er in de horeca vrijwel geen mondmaskers door het personeel gedragen wordt.
 

Eigenlijk komt het erop neer dat je in deze landen geen mondmaskers in de buitenlucht *moet* dragen, en je vooral zelf je gezond verstand *mag* gebruiken.

Kijk wat anderen doen en of je jezelf hier goed bij voelt. Waar het verplicht is, zie je borden staan met pictogrammen.

Daar zullen we eens een stokje voor steken

Vooral een uitdaging deze zomer waren de snel veranderende kleurencodes die Buitenlandse Zaken (in opdracht van het GEES) opstelden. De ene dag geniet je van een leuke dag aan het strand, veilig en rustig, en plots krijg je bericht dat je meteen naar huis moet want jouw vakantieplek is ‘code Rood’ en dus SUPERonveilig volgens de Expert-virologen.

 

Of het kan ook andersom: oorspronkelijk wilden we via Slovenië reizen, met tussenstop in de onvolprezen Vila Podvin, maar de regering van dit land besliste plots alle Belgen in quarantaine te laten plaatsen (2 dagen indien negatieve Covid-test, anders 14 dagen).

Dit kwam niet uit met onze reisplannen dus we switchen naar tussenstop in Oostenrijk, na de reeds geplande stop in Duitsland. Krijgen we dan opeens 3 dagen voor vertrek bericht dat inwoners van Provincie Antwerpen (ook “die van de parking”, ja) een negatieve test voor Duitsland moeten kunnen voorleggen.

Zo gezegd, zo gedaan. Snel afspraak geregeld bij de huisarts voor de volgende ochtend. Iedereen stokje achter in de neus – ook de meisjes (dikke bravo voor hen!). En dan spannend afwachten. We hadden immers net daarvoor gevlogen en waren al buiten België geweest… (zouden de angstaanjagende beweringen van sommige virologen waar kunnen zijn??)

Het kostte ons nog wel wat telefoontjes naar het lab omdat de testresultaten niet allemaal doorkwamen (administratieve mix-up) maar uiteindelijk…

Resultaat: NEGATIEF 

Nog nooit zo opgelucht geweest met een negatieve uitslag, maar we waren er wel gerust in (“trust your travel advisor” 😉).

Verder inpakken maar en na de autokoffer-Tetris klaar om België even “Saluuu” te zeggen.

 

Not too “Glam” to give a d*mn

Op de 3 plaatsen in Kroatië kozen we voor de formule van ‘Glamping’, één van mijn favoriete logeermogelijkheden voor reizen in Europa en daarbuiten, zeker met kinderen. Je komt hierbij op bijzondere plaatsen en geniet van een ander soort service dan deze op hotel, en het biedt meer comfort dan kamperen. Dikwijls zit je meer in de natuur, kan je profiteren van de faciliteiten van een goede resortcamping, zoals een zwembad (of zwemvijver/meer), speeltuin, restaurant, bar, winkeltje, … En dit alles terwijl je toch privé zit met je ‘bubbel’.

Na vorige uitstekende ervaringen in Slovenië en Frankrijk met dit concept, zijn we hier helemaal voor gewonnen. Kroatië is trouwens een gekende kampeerbestemming, en heeft de jaren flink geïnvesteerd in het uitbouwen van haar Glamping-aanbod. Met de bijkomende ‘bonus’ dat er voor deze zomer net weer zeer vele accommodaties vrijkwamen, hadden we dan ook voldoende keuze.

Nota: dit schrijf ik wel met een dubbel gevoel en bloedend toerismehart, snif. Uiteraard hoop ik zoals zovele reisprofessionals dat het toerisme weer zal heropleven, en dan raad ik wel aan om goed op tijd te zijn met het plannen van je reis, zodat je al deze toffe plaatsjes niet hoeft te missen.

Vooral de ‘Mobile Homes’ schieten overal als paddenstoelen uit de grond. Deze hebben niets te maken met de werkelijk mobiele versies die we regelmatig op onze Belgische wegen tegenkomen. Hier spreken we eigenlijk van een soort bungalows, die gewoonlijk net een stapje comfortabeler en ruimer zijn dan de klassieke stacaravans. Je hebt er ook de luxe van airconditioning, gescheiden slaapkamers, degelijke bedden, veelal een privéterras en soms ook een privézwembad erbij.

Ook de ligging speelt dikwijls een belangrijke rol: deze Mobile Homes bevinden zich meestal op toplocaties zoals vlak aan de zee, midden in het groen, op een rustigere plek wat verder van de hoofdcamping, met uitzicht op de vallei, …

Kortom, ideaal voor wie op zoek is naar een originele verblijfplaats, met comfort en bepaalde faciliteiten ter plaatse en vooral de vrijheid van een privé-accommodatie. 

‘Social distancing’ op en top!

We like to move it!

Gelukkig is Kroatië ook één van die bestemmingen met tal van leuke activiteiten voor jong en oud want stilzitten is niet echt ‘ons ding’ is (hoewel de tienerdochter het er niet altijd mee eens is…)

Kajakken, springen van watervallen, ‘ziplinen’, boottochten, op zoek naar dolfijnen in het wild, een prachtige wandeltocht langs de meren van Plitvice, … Al deze vakjes staan nu aangevinkt.

En eens in Istrië – ook wel het “Toscane van Kroatië” genoemd – werd het gastronomische deel naar een hoger niveau getrokken, en daar hoort voor ons dan een wijn- en truffelproeverij bij.

Enige probleem nu is dat de kinderen ook verzot zijn van die “zwarte champignons”…

Om mij ook wat te plezieren, ging het gezin ook telkens braafjes mee de vele – meestal kleine – cultuurstadjes bezoeken, met telkens de belofte om een overheerlijke “sladoled” (Kroatisch voor “roomijs”) te krijgen.

Everybody happy!

Kortom, het noordelijk deel van Kroatië werd bij deze getest en vooral GOEDGEKEURD!! Met heel wat tips en aan- en afraders op zak, en net na het afschaffen van de algemene mondmaskerplicht, keerden we terug richting België.

 

Alle grensovergangen waren zeer vlot, zelfs aan de Gotthardtunnel verliep alles dit keer tamelijk gezwind (15 minuten aanschuiven, ondanks de werken). Het was pas toen we de grens met België overstaken dat de files begonnen (Arlon en Brusselse Ring). Maar hé, dan waren we al bijna weer thuis…

Tips om met een gerust hart “Corona-proof” te reizen

  • Kies ofwel telkens een annuleerbaar tarief, dikwijls het duurdere, maar het kan je ook een pak gelden besparen, én je steunt er de accommodatieuitbater extra mee wanneer je toch kan reizen
  • Check ook wel eerst de annulatievoorwaarden om te zien of ze ook zo flexibel zijn vlak voor afreis
  • Controleer de website van Diplomatie België om in orde te zijn met de vereisten voor je bestemming(en)
  • Ga na bij je reisverzekering welke dekking ze bieden in geval je besmet raakt in een ‘oranje’ of ‘rode’ zone
  • Had je al eerder in het jaar geboekt, check nog eens met de accommodatie of ze wel degelijk geopend zijn en welke Corona-maatregelen zij hanteren om je een veilig verblijf te garanderen

… en nog een hele waslijst van aanbevelingen.

Maar de beste tip blijft nog steeds: RELAX EN BOEK VIA EEN REISAGENT!

Heel graag tot spoedig, in leven en welzijn!

     

Contacteer ons!

Waarin ben je geïnteresseerd?
Wat zijn je contactgegevens?
Stel hier je vraag